مشاوره اعتیاد به مواد مخدر تلفنی
مشاوره اعتیاد به مواد مخدر تلفنی |
مشاوره اعتیاد به مواد مخدر تلفنی از جمله خدماتی می باشد که مرکز مشاوره تلفنی صدای رهیاب ارائه می دهد. در کنار مشاوره اعتیاد به مواد مخدر تلفنی ، مرکز مشاوره صدای رهیاب در زمینه های مشاوره زندگی مشترک تلفنی ، مشاوره طلاق تلفنی ، مشاوره روانشناسی تلفنی،مشاوره خانواده تلفنی، مشاوره کودک تلفنی ، مشاوره تلفنی نوجوان، مشاوره تحصیلی تلفنی،مشاوره تلفنی ازدواج، مشاوره افسردگی، مشاوره جنسی، مشاوره خیانت همسر و … نیز آماده پاسخگویی به مسئله ها شما هم میهنان عزیز می باشد.
اعتیاد بلای خانمان سوز
شاید همه شما هم این جمله را شنیده باشید که اعتیاد بلای خانمان سوز می باشد. معمولاً وقتی سخن از اعتیاد به میان می آید، منظور اعتیاد به مواد مخدر می باشد. اما اعتیاد ابعاد وسیع تری دارد. اعتیاد به مواد مخدر، اعتیاد به الکل ، اعتیاد به بازی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی از جمله موارد شایع اعتیاد هستند.
معنای اعتیاد و ریشه به وجود آمدن آن
اعتیاد یعنی عادت کردن، وابستگی و خو گرفتن به بعضی چیزها و خصوصاً مواد مخدر. اعتیاد یک نوع اختلال رفتاری می باشد که به دلیل افراط در استفاده از چیزی به وجود می آید. و دلایل مختلفی برای آن ذکر شده می باشد. اما عامل اصلی به وجود آورنده اعتیاد، معمولاً وجود مسئله و فشارهای زندگی می باشد. اما سوال اصلی اینجاست: با این که همه افراد نسبت به مضرات و زیان های اعتیاد اطلاع دارند، چه می شود که فرد رو به اعتیاد می آورد؟ و چرا با وجود این همه تبلیغات منفی نسبت به اعتیاد، باز شاهد گسترش روزافزون سیگار هستیم؟ پس باید اول ریشه اعتیاد و عوامل به وجود آورنده آن را پیدا کرد. و سپس از طریق مشاوره اعتیاد به درمان آن پرداخت.
عوامل به وجود آورنده اعتیاد
علت و ریشه اصلی اعتیاد ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد!! بعضی از افراد به دلیل روحیه های خاص و درونگرا و بعضی نیز به دلیل روحیه های ساختارشکن و علاقه به نقض قوانین به اعتیاد روی می آورند. برای بعضی نیز این موضوع صرفاً یک ماجراجویی ساده است. و هرگز گمان نمی کنند در دام آن بیفتند. اما علی رغم این اطمینان، امتحان کردن مواد مخدر می تواند زندگی فرد را دستخوش ماجرای اعتیاد کند. و فرد را تا پایان زندگی درگیر اعتیاد نماید.
عوامل مختلفی وجود دارند که موجب اعتیاد یک فرد به یک ماده مخدر می شود. در اغلب موارد اعتیاد زمانی اتفاق می افتد که فرد در یک شرایط بحرانی روحی و روانی، یا بحران جسمی قرار داشته باشد. اما زمان هایی هم وجود دارد که فرد به خاطر شرایط محیطی ( دوستان، خانواده، محله و …) دچار اعتیاد می شود. اما یک نقطه مشترک در عوامل مختلف اعتیاد وجود دارد. و آن هم اینکه فرد نتواند در مقابل لغزشگاه های اعتیاد مقاومت کرده و آن را مدیریت کند.
تجربه حاصل از جلسات مشاوره اعتیاد نشان می دهد که عوامل اصلی اعتیاد عبارتند از:
- ژنتیک
- محیط اجتماعی
- جنسیت
- ضعف مهارت های اجتماعی یا سازگاری
- مسائل روانی / بیماری روانی
- آسیب روحی / تجاوز یا آزار
- روابط نابسامان خانوادگی
- فشار و زورگوئی دوستان
تاثیر ژنتیک در اعتیاد به مواد مخدر
برخی از افراد به صورت ژنتیکی تمایل به اعتیاد به مواد مخدر دارند. معمولا در خانواده و اقوام ایشان افراد معتاد زیاد هستند. و همین موضوع دلیلی می شود که فرد خود به خود دچار اعتیاد شود. علاوه بر این اگر مادری در دوران بارداری و شیردهی دچار اعتیاد شده باشد، فرزند و نوزاد او نیز از همان بدو تولد معتاد به دنیا می آید. و از همان ابتدای زندگی با شرایط سخت اعتیاد دست و پنجه نرم می کند.
تاثیر محیط اجتماعی در اعتیاد به مواد مخدر
محیط اجتماعی که فرد در آن زندگی کرده و بزرگ می شود، تاثیر عمده ای در اعتیاد یا عدم اعتیاد افراد دارد. تجربه مشاوران اعتیاد و روانشناسان نشان می دهد که فرد تا حد زیادی از محیط زندگی و افراد اطراف خود تاثیر می پذیرد. فرد اگر در یک خانواده سالم و غیر معتاد زندگی کند، محیط اجتماعی باز هم می تواند درگیر اعتیاد کند. دوستان و آشنایان فرد، مخصوصا در دورهنوجوانی و دانشجویی می توانند بیشترین تاثیر را در اعتیاد و معتاد شدن فرد داشته باشند.
تاثیر جنسیت در اعتیاد به مواد مخدر
مطالعه و تجربه مشاوران و روانشناسان نشان می دهد که زنان کمتر از مردان دچار اعتیاد می شوند. در طب سنتی هم این موضوع تایید شده است. از دیدگاه طب سنتی، زنان به خاطر داشتن طبع و مزاج سردتر، کمتر از مردان (با مزاج گرم) دچار اعتیاد می شوند.
تاثیر ضعف مهارت های اجتماعی یا سازگاری در اعتیاد به مواد مخدر
نحوه تعامل با افراد و تاثیرپذیری و تاثیرگذاری بر افراد جامعه تاثیر کلیدی در پیشگیری از اعتیاددارد. معمولاً افرادی که در محیط های اجتماعی ناسالم قرار دارند معتاد شدنشان بیشتر می باشد. این افراد اگر مهارت های اجتماعی لازم را کسب ننمایند نمی توانند خود را از اعتیاد مصون بدانند. یکی از مهارت های کلیشه ای و البته کلیدی اجتماعی، قدرت نه گفتن می باشد. برای افزایش مهارت های اجتماعی، گهگاهی شاهد فعالیت هایی در مدارس و شبکه های تلویزیونی هستیم. اما راهکار کاربردی تر و در دسترس تر استفاده از جلسات مشاوره اعتیاد و پیش گیری از اعتیادمی باشد. که پیشنهاد می کنیم، از آن استفاده کنید.
تاثیر بیماری و مسائل روانی در اعتیاد به مواد مخدر
بیماری های روانی، فشارهای عصبی، مسئله ها زندگی و گاهی اتفاقات ناگوار باعث می شوند تا فرد به اعتیاد روی آورد. مواد مخدر به خاطر داشتن نیکوتین، آرام بخش هستند. با این حال بدن نیز تا حد زیادی می تواند به طور طبیعی بر فشارها غلبه کند. اما آرامش زودگذر و کاذب باعث می شود تا افراد به مواد مخدر روی آورند. استفاده مداوم و مستمر مواد مخدر موجب اعتیاد می شود. هر چه قدر که بدن به مواد مخدر بیشتر عادت کند، ترک آن نیز سخت تر می شود.
تاثیر آسیب روحی ، تجاوز یا آزار در اعتیاد به مواد مخدر
همان طور که در بالا هم اشاره شد، شرایط بحرانی روحی و روانی، فشار زیادی بر فرد می آورند. و فرد برای مقابله با آن به مسکن ها و مواد مخدر روی می آورد. بسیاری وقت ها هم صحبت شدن و مشاوره با یک فرد دیگر می تواند راهکار بهتری باشد. از این روست که مشاوره روانشناسی ومشاوره اعتیاد ، رابطه تنگاتنگی با هم پیدا می کنند. فرد می تواند از طریق تجربه و راهنمایی های مشاوران روانشناسی، خیلی بهتر و مطمئن تر بر مسئله ها روحی خود غلبه کند.
تاثیر روابط نابسامان خانوادگی در اعتیاد به مواد مخدر
همان طور که در بخش تاثیر محیط اجتماعی در اعتیاد به مواد مخدر نیز اشاره شد، روابط نابسامان خانوادگی، اعتیاد پدر، مادر یا اعضای خانواده و فامیل می تواند مستقیماً فرد را به ورطه اعتیاد بکشاند. این موضوع در خانواده هایی که دچار طلاق یا خیانت می شوند، بیشتر نمود پیدا می کند. نبود پدر و مادری که بتواند، کودک را به درستی تربیت کند. و یا یاری حال و راهنمای او باشد، خطر ابتلا به اعتیاد را بیشتر می کند.
تاثیر فشار و زورگوئی دوستان در اعتیاد به مواد مخدر
دوست یابی، تعامل با افراد و زندگی در جامعه، نیازمند مهارت های زندگی می باشد. که متاسفانه در جامعه کنونی چندان به آن توجه نمی شود. خیلی وقت ها نبود اعتماد به نفس کافی، باعث می شود تا فرد برای کم نیاوردن، همرنگ جماعات ناسالم شود. این مهارت ها غالبا از طریق شرکت در کارگاه ها و جلسات مشاوره روانشناسی و حتی در کلاس های درس مدرسه و دانشگاه قابل کسب می باشد.
موضوع فشار دوستان ناباب و تاثیرپذیری از آن ها، غالبا در بین قشر نوجوان ، جوان و دانشجو بیشتر شایع می باشد. و علاوه بر نیاز به آموزش کافی، توجه و مدیریت والدین و معلمان و اساتید را می طلبد.
برای آشنایی با تاثیر روانگردان ها و نوجوانان پیشنهاد می کنیم، مقاله ” نوجوانان و مصرف روان گردان ها ” را بخوانید
تاثیر محرک ها در اعتیاد و درمان آنها
شروع استفاده از مواد مخدر و اعتیاد به آن به خودی خود یک مسئله جدی می باشد. اما چیزی که خطرناک تر به نظر می رسد این می باشد که فرد پس از شروع استفاده از مواد مخدر، با این وسوسه و تفکر غلط پیش می رود که استفاده از مواد مخدر هیچ اتفاق خاصی نیست. و ترس او از اعتیاد ریخته می شود. همین موضوع باعث می شود علی رغم اعتراض ها و مخالفت های خانواده و دوستان، به مصرف مواد مخدر ادامه دهد.
عواقب مبتلا شدن به اعتیاد
اعتیاد در اولی گامها از نظر فرد معتاد چندان چیز بدی به نظر نمی رسد. چه بسا فرد آن را به صورت یک تفریح هم تلقی کند. اما با پیشروی اعتیاد، کم کم از یک تفریح به یک نیاز و نهایتا به یک بیماری مهلک تبدیل می شود. اعتیاد به سیگار یا سایر مواد مخدر، بیماری های متعددی همچون بیماری های ریوی، بیماری های روانی و بیماری های پوستی و قلبی را به دنبال دارد.
علاوه بر آسیب های جسمی و روحی، اعتیاد آسیب های اجتماعی و خانوادگی متعددی نیز به دنبال دارد. فرد معتاد کم کم از خانواده و جامعه طرد می شود. هزینه های بالای اعتیاد ( اگر فرد وضع مالی نامناسبی داشته باشد) خانواده او را ویران می کند. و حتی باعث می شود فرد معتاد، وسایل خانه و زندگی خود را بفروشد. تا بتواند خود را به دست آورد.
علاوه براین عدم اعتیاد یکی از شاخص ها و شرایط اصلی ازدواج جوانان تعیین می شود. که خود نشان دهنده جایگاه اجتماعی پایین افراد معتاد می باشد.
چرا باید مشاوره اعتیاد را جدی گرفت؟
آمارها خود گویای همه چیز هستند. در ادامه گزارشی از سایت خبری ایلنا را مرور می کنیم:
طبق آخرین گزارش معاون ستاد مبارزه با مواد مخدر و به نقل از ایلنا آمار مصرف کنندگان مستمر مواد مخدر در طی یکسال گذشته 2 میلیون و 808 هزار نفر بوده است که به صوتر رسمی توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام شد.
طبق آمار ستاد مبارزه با مواد مخدر، شایعترین مصرف مواد مربوط به تریاک و مشتقات آن بوده است. همچنین تریاک و شیره با 66?8 درصد بالاترین حد مصرف مواد مخدر در کشور بوده است. که حشیش و ترکیبات آن شامل علف، ماری جوانا و گل با 11?9 درصد دومین مواد مصرفی در افراد معتاد و هروئین و کراک با 10?6 درصد در رده سوم مصرف مواد مخدر قرار دارند. این درحالی است که شیشه از 26 درصد به 8?1 درصد کاهش داشته است.
حالا سری هم به سرخط خبرهای سایت مشرق نیوز درباره اعتیاد به سیگار می زنیم:
سن مصرف دخانیات در کشور به 13 سال رسیده است. مشتری سیگار نخی بیشتر جوان ها ونوجوان ها هستند. سالانه 10هزار میلیارد تومان توسط افراد سیگاری دود می شود. مصرف قلیان درحال همه گیری می باشد! دخانیات عامل اصلی 52بیماری می باشد. افزایش 3 برابری نمایش مصرف دخانیات در فیلم ها. دخانیات عامل اصلی 12درصد از بیماری های غیر واگیر.
همان طور که در گزارش سایت ایلنا ومشرق نیوز دیده می شود، آمارها نشان می دهد که حدود 2?5 درصد افراد کشور به مواد مخدر ( به جز سیگار ) مبتلا هستند. اگر این آمار را به تعداد سیگاری ها و قلیانی ها اضافه کنیم، با جمعیت تکن دهنده ای رو به رو می شویم. باتوجه به این که عزمی جدی برای کنترل اعتیاد وجود ندارد، پس باید از خودمان شروع کنیم. مشاوره اعتیاد و کسب آگاهی های لازم در خصوص اعتیاد یکی از موثرترین روش های کنترل و پیشگیری از اعتیاد می باشد.